Neem contact op

 Fotografie als Kunst

Bedrijfsfotografie

Exposities in Beeld

Gedurende de laatste 10 jaar ben ik in de bevoorrechte positie geweest om enkele exposities te mogen inrichten. In 2008 was er een grote foto-expositie mogelijk gemaakt door Essent in Spoorzicht in Arnhem. Deze expositie had de naam Hooggespannen. Niet alleen de verwachtingen waren hooggespannen, vooral de stroomdraden van al die hoogspanningsmasten hangen op grote hoogtes. Wat deze lijnen doen in het beeld om ons heen, dat ben ik gaan volgen.

In 2012 heb ik een groot project dat ik begonnen was in de tijd van de Fotoacademie. Mij werd daar geleerd onderwerpen te kiezen die dicht bij mezelf liggen. Dit was zowel geografisch als  qua gevoel. Ik kwam via een boerengezin in mijn dorp Dorst, vlakbij Breda, uit bij de vrijwilligers van de kerk. In een klein dorp speelt een kerk nog steeds een grote rol, niet zozeer voor het geloof, maar vooral sociaal. Dat sprak me aan. Ik ben de meer dan 100 vrijwilligers voor bijna twee jaar gaan volgen. Dit werd afgesloten met een expositie in deze kerk.

Via de vrijwilligers kwam ik bij het Rozenkransbidden. Tussen 2010 en 2012 ben ik nagegaan waar er vanuit Breda nog Rozenkrans gebeden werd. Dit bracht mij in een grote ster van Roosendaal tot Moerdijk, tot Tilburg. Wees Gegroet was mijn expositie in de Mariakerk in 2012 in de meimaand, de maand van Maria en het rozenkransbidden. In 2015 heb ik in Mariakerk in Oosterhout deze expositie nogmaals getoond, maar nu uitgebreider in aantal koppeltjes en kerken. Maar ook Maria verering heden ten dage meegenomen. Maria2.0. Omdat Maria niet weg te denken is uit ons wereldbeeld.

Bedrijfsfotografie

Groeien met de dag

Als fotograaf heb je altijd je ogen wijd open en sta je open voor beelden die langs komen. Ik ben een tijdje bezig geweest bewust iedere dag een beeld te vangen en dit te verzamelen in een fotoproject Groeien bij de dag.

Ook bij betaalde opdrachten maak je soms beelden die niet het betreffende doel dienen maar die meer kunstzinnig zijn dan gewoon. Beelden die je aandacht vasthouden. Ook die schaar ik onder vrij werk.

Vrijwerk is geschikt om op websites een sfeer neer te zetten, om als vergroting een ruimte een bepaalde uitstraling te geven of om in drukwerk een fraaie nuance te geven aan een promotionele uiting.

Bedrijfsfotografie

Reportages en Verhalen

Documentaire fotografie is een richting die ik prettig vind om te doen. Het is echter een tijdrovende zaak en daarom moeilijk te verkopen. Wanneer je uren gaat optellen dan is het bijna onbetaalbaar. De beelden die je hierbij krijgt zijn in waarde vaak niet uit te drukken in geld. 

In documentaire fotografie kun je een leven in beeld brengen van mensen. Daarvoor moet je de tijd nemen. Zomaar een uurtje langs gaan, dan kom je niet tot de essentie. Je moet een deel worden van het geheel, ze moeten je niet meer zien. Ze moeten doen wat ze altijd doen en niet op jou letten. Je moet daarvoor vertrouwen opbouwen.